SON DAKİKA

Engellilik: "Engellenmeyle başlar"

Engellilik: "Engellenmeyle başlar" 02 Aralık, 2016 15:37 Güncelleme: 02 Aralık, 2016 15:37 Engellilik: "Engellenmeyle başlar"

 CHP Zonguldak Milletvekili Av. Ünal Demirtaş 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü” kutladı.

Demirtaş yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

1992 yılında Birleşmiş Milletler aldığı bir karar ile 3 Aralık gününü ‘’Uluslararası Engeliler Günü’’olarak ilan etmiş BM İnsan Hakları üye ülkelerce 3 Aralık gününün engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması amacı ile tanınmasını istemiştir.

Engelliler ve yaşadıkları sorunlar, yaşadığımız yüzyılda toplumları yakından ilgilendiren bir insanlık sorunu olarak, her geçen gün daha çok önemini duyurmaktadır.

Sosyal demokrasinin ve sosyal adaletin görünür olabileceği en önemli toplumsal alanlardan biri engelli vatandaşlarımızın yaşam kalitesi ve onların refahı, mutluluğudur.

Sosyal devletin bir gereği olarak yasal düzenlemelerle getirilen hak ve olanaklara karşın, engellilerin uygulamada birçok sıkıntılarla karşılaşmakta, kendilerine yönelik hizmetlere erişmekte zorlanmaktadırlar. Bir anlamda yaşamı engellenmektedir.

Yasal düzenlemelerin uygulamaya yansıtılmasında karşılaşılan sorunlar giderilmeli, yapılan düzenlemelerde engelli ve engelli yakınlarının beklentileri ve gereksinimleri dikkate alınmalı, engelli duruma düşmenin önlenebilmesi konusunda yurttaşlarımızın eğitilmesi temel yaklaşım olarak benimsenmelidir.

Bu nedenle, başta engellilerimize karşı her tür ayrımcılıkla ve ayrımcı zihniyet ile mücadele etmeli ve onların en temel sorunları olan sağlık alanındaki aksaklıklar bir an önce giderilmelidir.  Ancak o zaman, engellilerimizin toplum içerisinde görünür olması sağlanabilir ve engellilerin yaşamın her alanına katılım gösterdikleri, kimseye muhtaç olmadıkları çağdaş bir toplum düzeyi yakalanabilir.

Bu duygu ve düşüncelerle, her şeye rağmen bütün engelleri aşma azmine ve kararlılığına sahip tüm engelli vatandaşlarımızın “Dünya Engelliler Günü”nü yürekten kutlar, zihinlerdeki engellerin kalktığı bir toplumda hep birlikte, mutluluk ve sağlıkla yaşamayı dilerim.

 

Yorum Ekle