Tarihi Kentler Birliği'nden Karadeniz Ereğli Belediyesi'ne "Uygulama Ödülü"... "Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması" 2018 kapsamında, Karadeniz Ereğli Belediyesi'ne, "Cıbıroğlu Konağı Restorasyonu ve Kent Müzesi Projesi" nedeniyle Uygulama Ödülü verildi. Ödülün veriliş gerekçesinde "Karadeniz Ereğli'ye kentteki koruma hareketi açısından emsal oluşturabilecek uygulamaları ve başarılı işlevlendirme yaklaşımlarından dolayı uygulama ödülü verilmiştir" denildi.
Halil Posbıyık'ın bir önceki dönem belediye başkanlığı sırasında başlatılan projenin restorasyonu konusunda Belediye Başkan Yardımcısı Haluk Okur'un mimar kimliğiyle imzası bulunuyor. Kent Müzesi Proje koordinatörü de Başkan Danışmanı Raif Tokel.
Ödül töreni, 6-8 Kasım'da Antalya'da gerçekleştirilecek YAPEX Restorasyon Fuarı sırasında gerçekleştirilecek.
POSBIYIK: KENT MÜZESİ ÖRNEK BİR ÇALIŞMA
Belediye Başkanı Halil Posbıyık, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Kdz.Ereğli Belediyesi olarak üyesi olduğumuz Tarihi Kentler Birliği’nin “Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü”, “Jüri Özel Ödülü”, “Proje Ödülleri”, Uygulama Ödülleri, “Süreklilik Ödülleri” başlıkları altında düzenlediği “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”na Belediyemiz Başkanlık Danışmanı ve ÇEKÜL Vakfı Temsilcisi Raif TOKEL’in Proje Koordinatörü olarak kaleme aldığı “Cıbıroğlu Konağı Restorasyonu ve Kent Müzesi Projesi” ile katılan Kdz.Ereğli Belediyesi’ne “Uygulama Ödülü” verildi.
Başvuruları değerlendirmek için 24.09.2019 tarihinde İstanbul Şerifler Yalısı’nda toplanan jüri, otuz altı(36) belediyeden otuz altı “Uygulama”, yirmi dört(24) “Proje” dalında olmak üzere atmış (60) projeyi değerlendirdi.
Değerlendirme sonucunda bir proje “Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü”, iki proje “Jüri Özel Ödülü”, altı proje “Proje Ödülü”, altı proje “Uygulama Ödülü”, altı proje “Korumada Süreklilik Ödülü” olmak üzere toplam on dokuz başvuru, tarihsel ve kültürel mirası koruyan proje olarak ödüllendirildi.
CIBIROĞLU KONAĞI
İlçemizin tarihi kent merkezini oluşturan alanlar arasında olan Akarca Mahallesi, Akkuyu Sokak, No:37 adresinde 39 pafta, 192 ada, 14 parsel kadastro bilgileriyle tapuya kayıtlı kagir yapı, Kdz.Ereğli’nin ileri gelen ailelerinden “Mısırcılar” lakaplı “Cıbıroğlu” ailesine ait olduğundan, yörede
“Cıbıroğlu Konağı” adıyla bilinir.
“Geleneksel Kdz. Ereğli konutu” özelliklerini taşıyan bu sivil mimarlık örneği, kayıtlara göre
19. Yüzyıl’da yerel malzemeler kullanılarak yerel ustalar tarafından yapılmıştır. Dıştan dışa “13,55 m x 12,70 m” bir alanı kapsayan yapı, zemin kat ve zemin kat üzeri iki kat olup; haç planlıdır.
Konağın yan cepheleri arasında fazla derinliği ve yüksekliği olmayan çıkıntı, kesme taş ve boyunduruklarla süslenmiş giyotin tipi pencereler ve pencere üzerindeki tuğla hatıllar ve köşelerindeki çıkıntılı tuğlalar ile kat silmeleri yapıya estetik görünüm veren başlıca ayrıntılardır.
Cıbıroğlu Konağı’ndan Kdz.Ereğli Belediyesi Kent Müzesi’ne
Adı geçen konağın , 2011 yılında “Kdz.Ereğli Belediyesi Kent Müzesi” adıyla projelendirilmesi planlandığından; yapı ve yapıya ait arsanın “Sosyal ve Kültürel Tesis Alanı” olarak değerlendirileceğini içeren başvurumuz, Karabük Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nda uygun görüşle “olumlu” olarak kararlaştırıldıktan sonra, belediyemizce “Kdz.Ereğli Belediyesi Kent Müzesi” yapılmak üzere kamulaştırıldı.
Dönemin Tarihi Kentler Birliği Başkanı Sayın Asım GÜZELBEY’in “Her kente bir müze” sözünden hareketle “Belediye Başkanı olarak bizzat ilgilenmem ve verdiğim destekle, Proje Koordinatörü Raif TOKEL tarafından kaleme alınan “Yıkık Bir Konaktan Kent Müzesine Bir Restorasyon Uygulaması: Kdz.Ereğli Belediyesi Kent Müzesi Projesi ” adlı çalışma dosyası ÇEKÜL Vakfı, Tarihi Kentler Birliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı (KTB), Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Genel Sekreterliği adlı kurum ve kuruluşlara sunulması sonucu projemize Tarihi Kentler Birlği “50.000,00 TL”, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı “556.151,69” tutarında hibe türü parasal destek; KTB Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL Vakfı) karşılıksız teknik destek verdi; ama, 2014-2019 döneminde Tarihi Kentler Birliği’nin verdiği parasal destek hiç kullanılmadı, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın verdiği parasal desteğin ”310.000.00” lirası harcandı, kalanı geri gitti.
Günümüzde “Geçmişten Bugüne, Bugünden Geleceğe Kdz.Ereğli Belediyesi Kent Müzesi” savsözüyle hizmet veren ve Tarihi Kentler Birliği tarafından “Karadeniz Ereğli’de, kentteki koruma hareketi açısından emsal oluşturacak uygulamalara ve başarılı işlevlendirme yaklaşımlarından dolayı, uygulama ödülü verilmiştir” gerekçesiyle ödüllendirilen yapı, ilimizde işlevlendirme anlamında uygulanan ilk ve tek taşınmaz kültür varlığı örneğidir.
Çalışmamızı ödülle takdir eden sayın jüri üyelerine, Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Hayrettin GÜNGÖR’e, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Sayın Prof.Dr.Metin SÖZEN’e, çalışmayı projelendiren Proje Koordinatörü Sayın Raif TOKEL’e teşekkür ederim.”