Mini Röportaj: Seyhan DİKAY
Zonguldakda zaman zaman iktidardan çok parti içi çekişmelerin hedefi haline getirilen öğretmen kökenli CHPli Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ile mini söyleşi yaptık. Belediye Meclisinin aylık toplantısına başlamadan önce sorularımıza içtenlikle yanıtlar veren Başkan Akdemir, Belediye Başkanlığını öğretmenlikle benzeştirerek,Özü insana hizmettirdedi.
Parti içi çekişmelerin empati yoksunluğundan bakış açılarını olumsuz etkilediğini vurguladı ve,Projelerimi gerçekleştirmede partim engel olamaz.. As olan halka hizmettir diyerek belediye hizmetlerinde görselliğe yöneleceklerini söyledi. Kömür havzasında kömür işletmeciliğine yönelik hükümetin son yasal düzenlemeleri biran önce yaşama geçirmesi gerektiğinin önemine değindi ve,Gecikilen her süre, bölgemize çok yönlü zarar verirdedi.
Belediye Başkanı Akdemir ile makamında görüştük. Sorularımıza her zamanki gülümseme ve tebessümüyle yanıtlar verdi.Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ile emekli Öğretmen
Muharrem Akdemir hangisini tercih ediyorsunuz? şeklinde soruyla başladığımız mini söyleşimizi okurlarımızla paylaşıyorum.
Her ikisi de çok kutsal bir görev, her ikisinin de ortak noktası insan, bir insanın doğumundan ölümüne kadar ki süreçte hizmet ediyorsunuz. Öğretmenlikte kişiye şekil veriyorsunuz. Mesleki kariyerinde binlerce insana karakter, şekil, devletin bekasını ve varlığını koruma, büyüklere sevgi ve saygıyı, devletin bir bireyi olarak nasıl yetişmesi gerekiyorsa onun için çaba sarf ediyorsunuz. 6 yaşında ki bir yavrumuza bir şekil vermeye çalıştık, hamuru nasıl güzel yoğurduysak hayata çocuklarımızı hazırlamaya çalıştık. Belediye Başkanlığı da; bu atmosfer içerisinde hem iyi hizmet hem de fiziki koşulları iyileştirme. Özellik bakımından her ikisinin içinde hem insan var, hem de fiziki şartlarda var.
Sosyal demokrat bir partiden Belediye Başkanı olarak en çok kendi içinizde engeliniz nedir ?.
Genel olarak değerlendireceğim bu sorunuzu, sadece kendi adıma söylemiyorum. Genel kanayan yara. Kendi içimizde ki eleştiri hem olumsuz şekilde yüksek seviyelere, had safhalara çıkıyor. Buda tabi ki parti içinde ki hem disiplini hem de birbirimize bakışı olumsuz şekilde etkiliyor tabi. Eleştiriler biraz daha yapıcı, özeleştiri anlamında olsa partimizin oyu biraz daha yükseklerde olur diye düşünüyorum.
Hizmet üretmede öncelikle kendi içinizdeki çekişme (partiiçi) hangi projelerinizi engelledi... ?
Projemi engelleme şansı olmaz kimsenin. Ben uygulayacaksam partinin bunu engelleme şansı olmaz. Yaptığımız çalışmaları ben, özellikle teknik arkadaşlar ortak karar alarak yapıyoruz çalışmalarımızı. O anlamda sıkıntı yok. Ortak aklı hep ön plana çıkaran, görüş alışverişlerinde, Sivil toplum kuruluşları, kendi partimiz olmak üzere hepsi ile konuşarak bu işleri yapmaya çalışıyoruz.
Eski lavuar sahasındaki projeniz ne aşamada..?
Eski lavuar alanı kolay halledilecek bir konu değil. Eski lavuar alanı üzerine bizim epey bir çalışmamız oldu. 18.madde uygulamamız var. Uygulamamızı bitirdik, kadastro kısmında kaldı ,üzerinde yoğun şekilde çalışıyoruz.
Belediye hizmetlerinde Zonguldak da gerçekleştiremediğiniz ve şunu yapabilsem dediğiniz projeniz nedir.. ?
Var tabi ki! İmzalanması gereken konular var. Dosya halinde zaten Ankarada vekillerimize sunduk. Şimdi o dosyanın takipçisiyiz. Bakanlıkla, müsteşarlıkla görüşülmesi gereken konular var, hızlandırmak için vekillerimizle sıkça görüşeceğiz.
Görevi devir aldığınız gün ile bugün ki Zonguldak arasında ki sosyal kültürel ve hizmet anlayışı açısından fark nedir?
Şimdi ben yaptığım çalışmaları tek tek anlatmaya kalkışsam kitap yazarız. Yaptığımız hizmetleri mahallelerde bir görseniz, fevkalade güzel şeyler yapıldı. Ama bunları anlatmanın gösteriş olduğunu kabul ediyorum. Çünkü neden? Ben bu görevi üstlenmişim ve üstlendiğim görevi en iyi şekilde yapayım şeklinde düşünüyorum. Ama Belediyecilikte görselliğinde yapılması gerektiğine de inanıyorum artık. Bundan sonra yavaş yavaş yaptığımız çalışmaları da görsel olarak paylaşacağız.
Hükumetin rödevans işletmecilerine maliyet artışı yardımını siz nasıl yorumluyorsunuz... İşletmecilere getirisi götürüsü ile kent hizmetlerine yansıması nasıl olur ?
Olumsuz bir gelişme oldu, olumsuz gelişme şudur; Rödevansçı arkadaşlarımızı bilahere sıkıntıya soktu. İşçi çıkarmalar had safhada oldu. Zonguldakı bir hayli kaosa sürükledi, ilerleyen günlerde daha da kaosa sürükleyecek. Çalışanların çoğu evli çoluk çocuk sahibi, evine aş ekmek getirecek. Bunlar büyük handikap, bunların arkasından gelecek sıkıntıları hiç kimse düşünmüyor. Sosyal patlama ne demektir? Bunun hesabını kimse yapmıyor gibi geldi bana. Ama maalesef Zonguldakta öyle bir noktaya geliyoruz. Buda Zonguldakın farklı bir noktaya sürüklenmesidir.
O nedenle Hükümetin bir an önce bu rödevansçı arkadaşlarımıza kolaylığı mutlaka ve mutlaka göstermesi gerekiyor. Şehrimiz kömür ile var olmuş bir şehir. Bu kömür çıkarılacak Bugün Kandillide 30- 40 milyon ton kömür rezervinin bulunduğu ve işletmeye hazır olduğu söyleniyor. Bu az bir şey değil ki! İşlenecek, çıkarılacak. Bu nasıl çıkarılır bu işi bilen insanlarla çıkartılır. işçi alımı ile çıkartılır. Mutlaka bunu iyi değerlendirmek lazım.
Rödevansçı arkadaşlarımıza kolaylığı göstermek gerekiyor. Buda hemen çabuk olmalı. Sürümceye bıraktığınız zaman kömür ocaklarının bir-iki ay kapalı kalması ayrı bir handikaptır. Kömür ocağının tekrar harekete geçirilmesi için dünya masraf gerekiyor.
Sonuç olarak esnafa, tüccara zarar getirir. Her kesime yansır.Kurumlara yansıyor, Belediyelere yansıyor.
Son olarak ne söylemek istersiniz?
Zonguldak halkı, çok aydın bir halk. Her şeyi çok iyi bilen, çok iyi düşünebilen bir halk ile beraberiz. Bazen eleştiriler olacak tabi ki! Eleştiride bulunanlarının empati yapmasının doğru olacağına inanıyorum. Bu çok önemlidir, biz halkımızı seviyoruz, halkımıza hizmet etmeyi seviyoruz. Zonguldaka değişim anlamında güzel konularda imzamız olacaktır.Halkımıza sevgilerimizi, saygılarımızı sunuyorum.