Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu,"Alaplı'yı organik bal üretim merkezi haline getireceğiz" dedi.
Türkoğlu ,S Rota Haber'e yaptığı açıklamada, fındıktan sonra Alaplı'da pazara çıkabilecek alternatif olarak, çiftçimize destek olacak bal görünüyor. Gümeli'de organik bal üretimine başlayacağız" açıklamasında bulundu
Türkoğlu, ayrıca Ereğli OSB'den 7150 metre kare, yer talep ettiklerini, organik ürünlerle alakalı kırma, kavurma, paketleme tesisimizi kuracaklarını da sözlerine ekledi.
2013 Yılı'nda Alaplı Ziraat Odası hedeflerine ulaşabildi mi?
Hedeflerimize ulaşamadıysakta yaklaştık,bizim hedeflerimiz Alaplı'da organik tarımın yanı sıra bir de bizim Çatak projemiz var, bütün vilayete uygulandı,az da olsa Alaplı'da , Ereğli'de payını aldı,organikte 320 çiftçimiz organik fındık satma hakkı kazandı, bir firmayla anlaştık, % 10 fark ile organik tarıma hak kazanan çiftçilerimiz fındığını bu sene ne yazık ki fındık fiyatlarının yüksek oluşu nedeniyle daha da yükselecek umuduyla fındığını vermedi ve koskoca bir sezonda firma 10 ton fındık aldı.
Fakat şunu ifade etmek isterim ki organik fındıkta, alt yapısı ve pazarlaması olmadığı için devlet ne yaptı organik tarımı 35 T.L'dan 75 T.L çıkardı, emek çekip organik tarıma geçen çiftçiler ürünü zaten mükafatını alıyorlar.
Ürünün mükafatını çiftçiler alıyor dediniz, dikkat çekici bir unsur bunu biraz daha detaylı bir şekilde açıklar mısınız ?
1 çuval organik fındığın kg 95-100 gelir, kabuğu ince olduğu için, içi dolu olduğu için, en az 52 randuman gelir, çiftçi bundan istifasını ediyor, toprak tavını buluyor, içinden kimyasalları atmış oluyor, ilerleyen zamanlarda organik tarım üretimi olmayanların ürünü ikinci planda kalacak kanaatindeyim, hazırlığımızı yaptık bütün çalışmalarımız organik tarımı pazarlama meselesi tabi,4 senedir emek veriyoruz.
Ereğli OSB'de Tesis kurma projenizle ilgili son gelişme nedir ?
Ereğli OSB'den 7150 metre kare, yer talep ettik, organik ürünlerimizi kırma, kavurma, paketleme tesisimizi kuracağız,
Fındık'a alternatif olarak düşündüğünüz bal projeniz'de gelinen son nokta nedir?
Bu sene Gümeli'de Organik bal üretimine başlıyoruz, organik bal paketlemesi de az önce bahsettiğim aynı tesiste kurmayı düşünüyoruz, fındıktan sonra Alaplı'da pazara çıkabilecek alternatif olarak, çiftçimize destek olacak bal görünüyor.Bizim Alaplı mız'da organik tarıma uygun tarafı var, şöyle ki biz organik Balı Gümeli'de başlattık.
Gümeli bizim en yakın Alaplı köyüne 5 km. uzaklıkta , arının kovandan çıkıp boşluğu 3 km'ye kadar kimyasal kulllanılmaması gerekmekte.Gümeli Bölgesini anca hazırlayabildik, 600 çiftçimizin, 400 çiftçisi organik tarımda araştırmamız neticesinde , organik tarıma geçen çiftçilerimizin kimyasal kullanmadığını tespit ettik.500 kovan'la bu sene Gümeli'den organik bal üretimine başlayacağız, biz onlar için uğraşıyoruz, onların da bizlerle olması menfaatleri icabı, yukardan aşağıya Aydın yayla , Dağ Köyleri'de organikleştirmek suretiyle ufak ufak oranın arılarını da organikleştireceğiz.
Alaplı'yı organik bal üretim merkezi haline getireceğiz.
Alaplı'yı organik Bal üretimi merkezi haline getirmek için nasıl bir yol izleyeceksiniz ?
Şu anda Alaplı fındık ticaretinin merkezi oldu, bundan haberiniz var mı? 6 tane fabrika var Alaplı'da.Adapazaro, Akyazı, Akçakoca, Bartın, Ereğli ve Ordu'nun fındığı Alaplı'da işleniyor, Alaplı'dan ihracat yapılıyor,bundan ben gurur duyuyorum, bu konu da çalışan bütün fabrika sahibi arkadaşlarıma teşekkür ediyorum, her zaman yanlarındayım, Fabrika ihracatcı olmazsa olmaz, üretici olmazsa ihracatcı olmaz mantığı dahilinde çalışıyoruz, İnşallah kend fabrikamızı da pek yakında faaliyete geçirme gayretindeyiz.Bizim onların ticaretiyle hiç bir ilgimiz yok, olduğu gibi organik ürünü mamul haline getireceğiz, belki Türkiye'de ilk defa organik tesisi biz kurmuş olacağız.Bi ihracat yapmış olacağız bundan da gurur duyuyorum.
Kaç çiftçiniz devlet desteğin'den yararlanmaktadır?
1000 çiftçimiz devlet desteğinden yararlanmakta, çalışmalarımız gece gündüz devam ediyor, 2013 yılı hazırlık dönemi oldu, Alaplı Ziraat Odası için derleme toparlama devri oldu, çünkü, biz az önce de belirttiğim gibi 1000 tane organik tarıma geçen çiftçilerimizn sendikasyon firmalarıyla muhattab olduğumuz için biz ödüyoruzi çiftçilerimiz para almaya hak kazanana kadar aidatları oda olarak ödedik, maddi yönden odamız sıkıntılar çekti, ama başardı, 1000 tane çiftçimizde artık devlet desteğin'den yaralı hale getirdik,Çatak projesinden yararlı hale getirdik ve bundan dolayı gururluyuz, çalışmalarımız devam ediyor, teşekkür