SON DAKİKA

“Başkan Halil Posbıyık özel endüstri bölgesi mücadelesinde de yanlız kaldı”

“Başkan Halil Posbıyık özel endüstri bölgesi mücadelesinde de yanlız kaldı” 30 Ağustos, 2024 10:58 Güncelleme: 30 Ağustos, 2024 11:02 “Başkan Halil Posbıyık özel endüstri bölgesi mücadelesinde de yanlız kaldı”

Kdz. Ereğli Belediyesi Basın Bürosu tarafından resmi gazetede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nın ‘Özel Endüstri Bölgesi’ ilan edilmesiyle ilgili basın açıklaması: 

Bugünkü resmi gazetede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları Özel Endüstri Bölgesi olarak ilan edildi. 

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık önderliğinde Erdemir’in özelleştirilmesinden Özel Endüstri Bölgesi olması sürecini şu şekilde açıklayabiliriz:

VAR OLMA YOK OLMA MÜCEDELESİYDİ

“Erdemir'in özel endüstri bölgesi ilan edilmesi, Ereğli'de yaşayan insanlar için bir var olma, yok olma mücadelesidir. Özel Endüstri Bölgesi yapıldığı zaman Ereğli halkı pek çok haktan mahrum olacak.” demiştik. 

Süreci özetlemek gerekirse; 

1994’DE ENGELLEMEYİ BAŞARDIK

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın 1994’de göreve başladığı yılın hemen ardından, kentimizin gözbebeği Erdemir 1995’de özelleştirilmeye çalışıldı. Buna karşı çıktık. İlçe temsilciler kurulu kurularak, yürüyüşler, eylemler yapıldı. Dönemin siyasilerini tek tek ziyaret edildi, haklı mücadele dile getirildi. 1995- 1997 yılları arasında tüm Türkiye’ye örnek bir mücadele ortaya olduk ve özelleştirme engellendi. 

2005’DE DE MÜCADELE ETTİK. YALNIZ KALDIK
 Yine 2005‘yılının son aylarında özelleştirme yine gündeme geldi. Özelleştirmenin olmaması için Belediye meclis üyeleri ve ekibimizle elimizden geleni yaptık. Sesini gür bi şekilde yükselten, bir tek Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’tı.  Mücadele etti. Ama; Erdemir’i dönemin Maliye Bakanının da dediği gibi ‘Babalar gibi sattılar’. 2006’da Yerli kuruluşumuz Oyak aldı diye, bir nebze olsun memnun olduk. ‘Yabancıya satılmadı’ dedik. 

OYAK YÖNETİMİNDEKİ ERDEMİR KENTE SIRTINI DÖNDÜ
 Ancak; OYAK yönetimindeki Erdemir kente sırtını döndü. Belediyeye, dolayısıyla Ereğli halkına karşı yükümlülüklerini yerine getirmedi. Spor branşlarını kapattı. Sanat ve kültüre destek vermedi. Çevreye, doğaya duyarlılıklarını yitirdi. Erdemir çalışanlarına hak ettiği değeri vermedi.  Kdz. Ereğli Belediyesi’ni yani Ereğli halkını yok saydı. 

ÖZEL ENDÜSTRİ BÖLGESİ VAR OLMA MÜCADELESİYDİ!
 Başkan Halil Posbıyık, 2019‘da tekrar belediye başkanı olduktan sonra, özellikle Erdemir’in, özel endüstri bölgesi yapılmak için çaba gösterildiğini, bunun Ereğli’nin sonu olacağını, düzenlediği basın toplantılarında ve açıklamalarında Belediye meclis üyeleri ve ekibiyle ifade etti. 2020’de heyet olarak dönemin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ı ziyaret ederek, durum hakkında bilgiler verildi. Bu görüşmede geçen diyaloglar kamu oyuyla paylaşıldı.

NE DEMİŞTİK;

ERDEMİR Özel Endüstri Bölgesi olursa, 2 milyon 264 bin metrekare hazine arazisi, yani 9 milyarlık arsa bedelsiz OYAK’ın mülkiyetine geçecek.

Böylelikle Kdz. Ereğli Belediyesi’nin yüzde 40’lık gelirine de el koymuş olacaklar.

Erdemir Fabrika sahası özel endüstri bölgesi ilan edilirse, Erdemir fabrika sahasında bulunan taşınmazlar için, belediyemiz artık emlak ve bir kısım harç ve vergileri tahsil edemeyecek!

Erdemir, bu şehrin havasını kirletiyor, bu şehrin suyunu kirletiyor, bu şehrin tarım arazilerini kirletiyor, denizini kirletiyor, halkımız bunca fedakârlığı yapıyor da, neden vergi ödemesin, belediye gelir elde edemesin diye bunca çaba gösteriyorsunuz?

Oyak ile ilişkiniz nedir ki, koskoca bir şehrin haklarını görmezden geliyorsunuz? Bugün Halil Posbıyık varsa yarın başkası olur. Bu halka bu kötülüğü yapmayın. Belediye gelirlerini artıracak önlemler yerine; dar, kısır, basit siyaset anlayışı ile muhalefet belediyelerinin gelirlerini budayacak kararlar almayın!

ÖZEL ENDÜSTRİ BÖLGESİ MÜCADELESİNDE DE YANIZ KALDI

Başkan Posbıyık  “Ereğli halkının haklarını gasp ediyorlar” dedi. Gelinen nokta; üzülerek söylemek istiyoruz ki, Posbıyık, özellikle 2005’de Erdemir’in özelleştirilmesi süreci başta olmak üzere Özel Endüstri Bölgesi konusunda da YALNIZ kaldı. 

Bunun sonuçlarını sadece biz değil; Kdz. Ereğli halkı ve bölgemiz yaşamaya devam edecek.

Kdz. Ereğli Belediyesi Basın Bürosu


Yorum Ekle