Röpörtaj:Seyhan Dikay
Birkaç yıl öncesine kadar ekonomik, sosyal ve siyasi açıdan Zonguldakın en hareketli ilçesiyken bugün her sektörde durgunluk çözüm yolları arayışına giren Ereğlide esnafla söyleşilerimizde deyim yerindeyse bir dokunduk bin ahh işittik. 100 bini aşan şehirde 60 bini aşan icralar dikkati çekerken görüştüklerimiz çözüm önerilerinin yaşama geçirilmesi umudunu taşıyorlar. Özellikle yerel seçimlerin yol açtığı değişikliğin şehre yansıması için beklenmesi gerektiğinde birleşiyorlar. Bu yıl fındık rekoltesinin düşüklüğünün fındık fiyatlarına olumlu yansımasının piyasaya canlılık getirmesi umudundalar. Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda sonuçlanacağını tahmin ediyorlar.
Gazetemizin bu haftaki röportaj konuklarını farklı sektörlerden seçtik. Erdemirin satış politikalarını eleştiren ve geçtiğimiz ay Erdemirin kapısı önünde tabutlu eylem yaparak kamuoyunun dikkatini çeken TSO Meclis Başkanvekili, Saç tüccarı ve Nakliyecilerden Niyazi Özcan, Kuyumculuk sektöründen Yavuz Sesli, Mehmet Özkanca ile Beyaz Eşya bayii Cemal Yağmuroğlu ile güncel konuları içeren 3 soru sorduk. Aldığımız yanıtlar ilçenin bugünü, yarını hakkında ipuçları verdi. Sorularımız ve yanıtlarını okurlarımızla paylaşıyoruz.
Yerel Seçimlerden buyana piyasada ne gibi değişiklik oldu ?
NİYAZİ ÖZCAN :Pisikolojik değişiklik oldu.
YAVUZ SESLİ:Yerel seçimlerden bu yana piyasa durdu, bu duruşu bir türlü anlamlandıramıyoruz. Piyasalar açılacak diye beklerken aksine işsizlik baş gösterdi.İnsanların alımı azaldı, herkes gelecek korkusuna kapıldı ki harcama yapmıyor. Sektörümde mi iş yok diye araştırıyorum .Ama her sektör aynı şekilde işsizlik, işsizlik.Hatta gıda da bile işsizlik var.Satılan mal ve cirolar geçen seneden düşük.
MEHMET ÖZKANCA : Ereğlide ekonomik anlamda bir daralma söz konusu. Seçimlerden bu yana fazla da bir değişim olmadığını görmekteyiz..Tersanelerin kapanması, Erdemirde işçilerin düşük ücret ile çalıştırılması Ereğli ekonomisine büyük darbeler vurmaktadır.Tabi burada önemli olan İlçe Örgütlerinin aktif olarak çalışması, siyasi partilerin birlik, beraberlik içerisinde Ereğlinin ekonomisi ile ilgili plan ve proje üretmeleri ve harekete geçmesi gerekiyor diye düşünüyorum..Tabi ki Ereğli Belediye Başkanından da beklentisi olan halkımız ben inanıyorum ki , bu beklentinin cevabını en iyi şekilde alacaktır.Beklediği girdiği sağlayamayan esnaf da zor durumda. Ereğlide tersanelerin harekete geçmesi büyük katkı sağlayacaktır.İnşallah Devlet Hastanesinin yeni yapılan yere taşındıktan sonra oraya üniversite geleceği dile getiriliyor. Şu anda iktidar Partisinin yöneticileri bu anlamda harekete geçerseler Ereğliye öğrencinin çok şey vereceğine inanıyorum.
CEMAL YAĞMUROĞLU: Yerel seçimlerden sonra stres gitti. Gelişmeler 2015 yarı yılında olur. Yeni seçilen Belediye Başkanından 6 ayda bir şey beklenmesi doğru olmaz.
Ereğli bölge ekonomisinin neresinde ?
NİYAZİ ÖZCAN :Bölge ekonomisinin en dibinde , hatta eksinin altında. İnşaat, Hizmet grubunu tetikleyen lokomotif sektörlerdir.,Erdemir istediğini zengin, istediğini fakir etmemeli.Erdemirin özüne dönmesi lazım.Organize Sanayi Bölgesi (OSB) düşünerek Erdemiri atlamamız söz konusu olmaz.Sömürü sisteminin durdurulması lazım, Erdemirin içinde ki özelleştirme, köleleştirme sisteminin durdurulması lazım. Erdemirin adaletli olup yüzünü Ereğliye dönmesi gerekir. bu nasıl olur ? Kdz.Ereğli insanının göstereceği tavır ile belli olur.
Ereğlideki tüccarı Erdemir en zor gününde sattı.Bu işler uzak doğu kültürü ile olmaz, hiç kimse başka yerde adres aramasın .Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları ile işimize devam etmek zorundayız.
600 tüccar 953 nakliyeci ve sanayicinin yeniden hareketlenmesi gerekiyor. Özelleşen Erdemir değil, Erdemir yönetimidir.Erdemirin % 49u hala halkındır.Erdemir, özelleştirmede verdiği sözü yerine getirmesi lazım,Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır bize cevaben verdiği bir açıklamasında toplam nihai ürün 7.7 milyon seviyesine taşıdık denilmekte , 2,3 milyon ton atıl kapasite mevcut.3,5 millyar dolar yatırım.Acaba 2,3 milyon ton atıl kapasite için mi gerçekleşti.Bu rakam ne kadar doğru bilemiyoruz, 3,5 milyar dolar harcama Oyak grubunun kesesinden mi gitti ? ülkemizden mi gitti ? bilemeyiz ama Ülkemizde ki yabancı Mühendis firmaya gittiği şüphesiz.
2,3 Milyon ton atıl kapasiteyi , yatırımı neden elinde tutuyorsun, yatırım sözünü tut satalım, yeniden tüccar bulmaya çalışma , Ereğlideki tüccar Erdemirin en zor gününde mal sattı.Bugün bu ihanet neden ?
40 yıllık satış tecrübesi olan bir kişiyle konuşuyorsunuz, 40 yıllık tüccarın gelişmediği düşünmek söz konusu olamaz, Ereğli vergi dairesine baksın görsün, İstanbulda binlerce tüccarla iş yapıyorsun ama ben tüccar ile iş yapmam diyorsun.Ramazan nedeniyle çalışmalarımızı ara verdik bunu kimse yanlış anlamasın, Ramazan bayramından sonra çalışmalarımıza başlıyoruz.
Diğer çözüm önerilerim ise şu şekilde ; Kandillide yeni vurulan kuyu ile birlikte TTKnın daha fazla yatırım ile işçi alınmasına katkı sağlaması gerekmektedir, Tersaneler olmazsa olmazlarımızdan, ayrıca öğrenci sayımız ağır ağır ilerlemekte eğitime katkı sağlanması gerekiyor.
YAVUZ SESLİ: Ereğli bölge ekonomisin de yıllar önce birinciydi. Ama artık en sonuncu mudur ki ? Sebebi icrada 50 bin-60 bin dolayında dosya varmış. Bu kimse ödemesini yapamıyor, kimse bankadan para alamıyor demektir.Erdemirin politikaları ne kamyoncu, ne de sac tüccarı bıraktı.Herkes kendini kurtarma çabasında.
MEHMET ÖZKANCA: Şu anda bölgenin en gerilere doğru geldiğini görmekteyiz. Düzce ekonomik olarak kendini aşmış durumda OSBsini tamamlamış, yeni OSBler yapmış, İnşaat sektörü, otomotiv sektörü harekete geçmiş, Ereğlide ise siyasilerin beceriksizliği de söz konusu . Ereğli TSOnın hala kurumlarla kavgayı bir an önce bitirip herkesin yüzünü Ereğliye dönmesi lazım. Kavgadan ziyade birlik beraberlikle Ereğlinin ekonomisini katkı sağlamaları gerekir..Ereğlide tüm kitle örgütlerinin ve siyasi partilerin Başkanları bir araya gelip Ereğlinin ekonomisini düzeltmek için bir an önce girişimlerde bulunmaları lazım. Ereğli de bu altyapı var.Boş olan tersaneler sadece müşteri bekliyor birbirinizle kavga etmenize gerek yok ki! Birbirinizle kavga edeceğinize her kes birer müşteri getirsin Ereğliye dolayısyla bundan halktan yararlansın Ereğlide büyüsün.Bu kavga Ereğliye yakışmıyor,.Herkes elini taşın altına koysun ve bu problemi çözsün.
CEMAL YAĞMUROĞLU: Ereğli bölge ekonomisinin gerisindedir. Ereğli halen Erdemire bağlılıktan kurtarılamamıştır.
Fındık sezonuna giriyoruz. Piyasaya hareketlilik getirir mi?
YAVUZ SESLİ: En önemli beklentimiz fındık, fındık olmazsa olmaz, hele ki fiyat bu sene 8-12 T.L arası olursa hepimiz rahatlarız, fındık deyip geçmeyin, beyaz eşya-Kuyumcu-Mobilyacı herkes ama herkes nasipleniyor, ben çok hareket bekliyorum kendimce tabiki.
MEHMET ÖZKANCA:Fındık sezonuna girdiğimizde Ereğlideaz da olsa bir girdi sağlanıyor, dolayısyla bundan hem halkımız hem esnafımız yararlanmaktadır.Fındığın Ereğliye ekonomik olarak küçükte olsa bir payı vardır, bu sevindirici bir olaydır her sene bu payı biz almaktayız.
CEMAL YAĞMUROĞLU:Eylül ayı hareketli geçer.