
Karadeniz Ereğli’nin Akarca Mahallesi’nde, geçtiğimiz günlerde bir binanın çökmesinin ardından aynı bölgede bulunan riskli yapılara “Dikkat! Riskli Yapı. Yaklaşmak Tehlikeli ve Yasaktır” uyarı levhaları asıldı. Ancak levhaların, yaşanan çöküşten sonra yerleştirilmiş olması, alınan önlemlerin zamanlamasını tartışmaya açtı.
Mahalle sakinlerinin uzun süredir dikkat çektiği, dış cepheleri dökülmüş, taşıyıcı unsurları zarar görmüş ve terk edilmiş durumda olan binalar, herhangi bir fiziki müdahale yapılmadan yalnızca uyarı levhalarıyla geçiştirildi. Aynı muhitte bir yapının çökmüş olması ise benzer durumdaki binalar için riskin hâlâ devam ettiğini gözler önüne seriyor.
Vatandaşlar, uyarı tabelalarının önleyici bir tedbir olmadığını, sadece sorumluluğun yayalara ve çevrede yaşayanlara yüklendiğini belirtiyor. Özellikle dar sokaklarda yer alan bu yapıların, günlük yaşamın tam ortasında ciddi bir can güvenliği riski oluşturduğu ifade ediliyor.
Akarca’da yaşanan çöküşün ardından yapılan bu uygulama, “Neden daha önce önlem alınmadı?” sorusunu da beraberinde getiriyor. Uzmanlar, benzer durumdaki yapıların yalnızca levha asılarak değil; güçlendirme, boşaltma veya kontrollü yıkım gibi somut adımlarla ele alınması gerektiğine dikkat çekiyor.
Mahalle sakinleri, olası yeni bir çöküş yaşanmadan yetkililerin harekete geçmesini isterken, kamuoyunun da bu riskli yapıların akıbeti konusunda bilgilendirilmesini talep ediyor.



