Ereğli’de vatandaşında esnafı da en çok mağdur olduğu konu hiç şüphesiz Ereğli’nin verdiği göçler. Göçler yüzünden esnaf iş yapamaz hale geldiğinden, vatandaşta çalışacak iş bulamamaktan dertli mi dertli…
Haber: Seyhan Dikay
S Rota Haber –Zonguldak’ın göç veren iller sıralamasında yer alması, halkın her kesiminde kaygı uyandırmaktadır. Göçün nedenlerinin başında ekonomi ve istihdam sorunu aynı zamanda yöresel geçim kaynaklarının azalması gelmektedir.
İŞSİZLİK ÇOK BÜYÜK ETKEN
Zonguldak genelinde işsizlik oranının had safhaya ulaştığı bir ortamda göçün kendiliğinden durmasını beklemek bir hayal olmaktan öteye gidemez. Zonguldak genelinde Ereğli’nin nufüs artışı, “Özellikle baktığımızda biraz sevindirici bir haber gibi gözüküyor.” Ereğli’de, ekonomik olarak esnaf kesimine baktığımız da kimse halinden memnun değil. Üretici para kazanamıyor. Makas daralıyor. Değirmen taşının altında kalan üretici artık un ufak oluyor. Köyden kente doğru bir kayma var. Ereğli’de ki nufüs artışı da köylerden göç edenlerle arttı.
Bir yerlerde eksiklik var. Bu eksikliğin giderilmesi, Göçün durdurulması için Ereğli’de iş dünyasından oluşacak bir Ereğli kurultayı yapıp İlçenin gelişmesi, yeniden kalkınması, göçün durdurulması reçetesini hep birlikte yazabilirsek. Göçün durdurulmasın katkımız olur diye düşünüyoruz.
GÖÇEN KENT; ZONGULDAK!
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Zonguldak’ın sürekli ve yoğun olarak göç vermesinin nedenlerinin araştırılması, göçün önlenmesi için alınacak tedbirlerin belirlenmesi ve bu doğrultuda Zonguldak’ın yatırım ortamının iyileştirilerek, istihdam alanlarının oluşturulması için atılacak adımların belirlenmesi ve bu sayede Zonguldak’ın geçmişte sahip olduğu cazibe merkezi haline getirilmesi için yapılacakların belirlenmesi için, TBMM Başkanlığına Meclis Araştırma önergesi verdi.
Demirtaş’ın verdiği önergede yer alanları siz okuyucularımız ile paylaşıyoruz.
ENGELLEMEK İÇİN ÇALIŞMA VAR MI?
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, soru önergesinde de Başbakan Binali Yıldırım’ın şu soruları yanıtlamasını istedi:
1)Zonguldak’ın son 5 yıl içinde yurt içi ve yurt dışı ayrı ayrı belirtilmek kaydıyla verdiği göç ne kadardır?
2)Zonguldak’ın sürekli göç vermesinin sebepleri nelerdir? Bu konuda, kent merkezi başta olmak üzere ilçeler bazında da sebeplerin belirlenmesi için yapılan bir çalışma var mıdır?
3)Zonguldak’tan göçün engellenmesi ile ilgili olarak yapılan bir çalışma var mıdır?
4)Zonguldak’ın yoğun olarak göç vermesinin kentte yarattığı ekonomik ve sosyal sorunlar nelerdir? Bu sorunların giderilmesi için Bakanlık olarak yaptığınız bir çalışma bulunmakta mıdır?
5)Son dönemde, göç nedeniyle nüfus belli kentlerde yoğunlaşmakta, nüfusun bu dengesiz dağılımı istihdam, iş verimliliği ve yatırımlar açısından da dengesizlik yaratmaktadır. Gerçek bir kalkınma, dengeli istihdam ve dengeli yatırım için iç göç konusunda detaylı bir çalışma yapılacak mıdır?
6)TÜİK tarafından yapılan çalışma sonucunda 2023 yılında nüfusunun azalacağı tespit edilen 13 il için ayrı bir yatırım teşvik programı yapılacak mıdır?
Şu anda bir umuttur beklenen tersanelerin canlanması.Binlerce emekçi gurbette çalışacağına ereğlimizde çalışsa tersanelerde mesleğini icra etse ereğlimizin piyasası düzelse fenamı olur.