SON DAKİKA

OCAK’DAN ANLAMLI MESAJLAR

Alaplı TSO Başkanı Recep Ocak, S.Rota Haber’in röportaj konuğuydu.Alaplı’nın geleceğini görüştük… 10 Ekim, 2014 15:41 Güncelleme: 10 Ekim, 2014 15:41 OCAK’DAN ANLAMLI MESAJLAR

Röportaj: Seyhan DİKAY

Alaplı’da 17 ay önce genç bir kadro oluşturarak,’’Alaplı’nın ufkunu açacağım.Geleceğin Alaplı’sını  gerçekleştirmek için her kesimle elele olacağız’’diyerek hedef ortaya koyarak TSO Başkanlığını kazanan  işadamı Recep Ocak, S.Rota Haber’in röportaj konuğu oldu.  Alaplı’nın gelişiminde  OSB, ISOB ve Alport Liman projelerini ’’Olmazsa olmaz’’olarak nitelendiren TSO Başkanı Ocak, Zonguldak Valisi Ali Kaban’ın büyük destek verdiğini, Ereğli  OSB’nin tamamlanmasından sonra Alaplı OSB ve ISOB’ye başkan olacağını müjdelerken son günlerde  Ereğli TSO Yöneticileri ve bazı tersanecilerin Gülüç’de liman yapma girişimlerine sitemde bulundu.Alport liman projesini kasdederek,‘’Bizde bütün izinleri alınmış bir proje var.  Ancak onlar hem kendi işine hem de bizim işimize taş koymaya çalışıyorlar.’’dedi.

 

TSO Başkanı Recep Ocak, geçtiğimiz ay sonuna doğru yapmayı planlamıştık. Ancak Başkan Ocak’ın Alaplı ve dışındaki iş yoğunluğu nedeniyle  önceki gün gerçekleştirebildik.  Alaplı’nın geleceğini çok yakından ilgilendiren projeler, hedefleri ile ortaklık kültürü zayıflığının neden olduğu açmazları açık yüreklilikle dile getirdi. Özellikle Alport liman projesindeki sürecin Filyos Projesi nedeniyle hayata geçemeyeceği  algı anlayışına karşı gelişmeleri  ayrıntılı aktardı. Alaplı ve Ereğli’nin etle-kemik örneği ayrılmaz bir parça olmasına karşın  Ereğli TSO Başkanı ve bazı tersanecilerin Gülüç’de liman projesi konusunda da sitemde bulundu.  TSO Başkanı Ocak ile gerçekleştirdiğimiz röportajı okurlarımızla paylaşıyoruz.

TSO Başkanlığına seçildiğinizde,’’Alaplı’nın ufkunu açacağım.Geleceğinin Alaplı’sını  gerçekleştirmek için her kesimle el ele olacağız’’  demiştiniz. O günden bugüne nereye kadar yol alabildiniz ?

Geçen yıl Haziran ayında  tek liste  halinde  bütün üyelerimizin ortak adayı olarak TSO Başkanlığına seçildim. Çalışmalarımıza hızlı şekilde başladık. Daha önce TSO’da 4 yıl  Oda Başkanvekilliği yaptığımdan  devam eden ve  başlanacak projeler bilgim dahilindeydi.İlk iş olarak   OSB ile ilgili yarım kalan kamulaştırma ile ilgili sorunları bitirdik. Daha sonra altyapı proje ihalesi yapılarak bitirildi.52 tane parselizasyon çıktı. 3 dönümden 7.5 dönüme kadar bir alan yaratıldı. İnşallah önümüzdeki döneme kadar proje ihalesi olan altyapı ihalesi yapılacak, İnşallah önümüzdeki yıl  kazma vurmaktır.

Alaplı’da  herkesle barışık olacağımızı, herkesle  istişare edeceğimizi söyledi.Biz kendi alanımızı çok iyi biliyoruz. Kimsenin alanına müdahale etmiyoruz, ama kendi alanımıza da kimseyi  müdahale ettirmek istemiyoruz.Bu zamana kadar benim gözlemlediğim şu. Benden önceki Başkanlık ve  öncekilerde burayı siyasi basamak olarak kullanılmış.Benim bu şekilde bir düşünce tarzım yok. Tabii ki bizde siyasetin içinden gelen insanız. Bizde siyasetin içinde bulunduk ama öncelikle yerel bulunduğumuz alanda siyaseti değil, Alaplı’ya faydalı olan bir alanda kendimizi ispatlamak istiyoruz. Alaplı için hayati önem taşıyan  OSB , ıslah OSB ve Alaplı Limanı’nı hayata geçirmektir. Çünkü istihdama yönelik çalışmalar yapacağız ki! İşsizliğin önüne geçebilelim. Bunun içinde bu yatırımların bir an evvel Alaplı’ya kavuşturulması için hızlı şekilde yapmamız gerekiyor,

Alaplı OSB’ ye henüz hiçbir yerli ve yabancı yatırımcı tesis kurmadı. bir sorun mu var ?  Islah OSB’nin son durumu hakkında bilgi alabilir miyiz.?

OSB ile ilgili genel anlamda hiçbir sıkıntımız yok. Kamulaştırma işinde  yavaş gitmiştik. Gerçek hisse sahipleri ile çabuk işlem yapıldı, yerler alındı, bedeller ödendi ama son küçük % 10’luk bölümünde hissedarların çok yoğundu. Bunları bulmak, tespit etmek zor oldu. Tespit etiklerimiz ile problemler yaşandı.Mahkeme süreçleriyle birlikte  kamulaştırmanın tamamını bitirdik..Yer artık Alaplı OSB’nin oldu. Altyapının ihale edilip çalışmalara başladıktan sonra yer tahsisleri başlayacak. Geçen hafta sayın Valimiz Ereğli OSB’nin doluluk oranına ulaştıktan sonra Ereğli OSB Başkanlığını bırakacağını belirterek  Alaplı OSB  ve ıslah OSB’nin Başkanlığını yapacağını, Ereğli OSB’de yer kalmadığı için , Alaplı OSB’nin ön plana çıkacağı müjdesini verdi.

Islah OSB’nin %85’lik bölümü bitti. dosyamızı hazırladık. Bilim Sanayi  ve Teknoloji Bakanlığındaki incelemede görülen eksiklikler giderildi. Dosyamız komisyona girdikten sonra Alaplı’ya yer tahsis heyeti gelerek incelemeleriyle bundan sonraki süreç başlayacak.

Alaplı’nın olmazsa olmazı olarak nitelendirdiğiniz

Alport limanı projesi gerçekleşecek mi ?

Yaklaşık 4.5 yıldır devam eden bir projemiz.  Alport  Erdemir limanından sonra ilçemize yapılacak büyük limanlardan biri tanesi.  Alaplı’yı seçmelerinin sebebi biliyorsunuz depremden sonra Düzce teşvikte 4.derece , Zonguldak 3.derece, OSB olduğu zaman dereceniz 5.Dereceye çıkıyor, Zonguldak’da bizim OSB alanı kurduğumuz zaman bizim derecemiz 4.dereceye çıkıyor,Düzce her zaman bizden 1 puan önde olduğu için özellikle depremden sonra gelen yardımlar hem de İl olması hem de teşvikte derecesinin yüksek olmasından dolayı inanılmaz bir sanayi alanı genişledi.Nereden bakarsanız 3.ve 4. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) dolmak üzere buda artık bu bölgede sanayi hamlesi yapıldığı görüldü buda yapılan yatırımların karşılığında da yapılan ürünler İstanbul Haydarpaşa ve Gebze Limanlarına taşınıyor.Gebze Limanı Düzce’den yaklaşık 190-200 km.civarında.Oysa ki Alaplı’ya yapılacak bir Liman projesi ile Düzce’de üretilen ürünler 35-40 km.ile çok az bir maliyetle diğer dünya ülkelerine ihracatı yapılacak bir duruma gelecek.

Bu Liman işinde Bolu, Düzce,Ereğli, Devrek, Zonguldak,Akçakoca TSO Başkanlarıyla Alaplı’da bir toplantı yaptık. Alport Limanını devir alan Taş Yapı A.Ş’nin sahibi Emrullah Turan beyefendiyi  Alaplı’ya getirdik. Limanın bütün izinleri alınmış ÇED Raporu alınmış sadece Ulaştırma Bakanlığında yer tahsisi yapılmış ,ancak yatırımcı çalışmalarına başlayamadı. Bu da bizi üzüyor. Çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu zamana kadar siyasiler,’’Filyos projesiyle  burada ki Liman izninin verilemeyeceği ‘’söylendi. Şimdi Filyos projesi ile ilgili  ihale işlemleri  hemen hemen bitti sayılır. Artık bizde önümüzde bir engel olmadığını düşünüyoruz. Sayın Milletvekilimiz Ercan Candan ile de görüştük.  O  da artık dosyanın ortaya konacağını, Alaplı Liman projesinin hayata geçirme noktasında  bir sıkıntı kalmadığını söyledi.

Yanımızda olan Kdz.Ereğli TSO’nun önceki ve bugünkü Yönetimi tersaneler bölgesinin geçici Tahmil-Tahliye Limanı  olması için bir hareket başlattılar. Bu bizi açıkçası üzdü.  Alaplı ve Ereğli’yi et ve tırnak gibi görüyoruz. çok yakınız tersaneler bölgesine yapılacak Limanla veya Alaplı’da tüneller bölgesine yapılacak Limanla ilgili onlarında bir sıkıntısı olmadığını biliyoruz.   Ama şu var. Bölgemize bir yatırım yapılsın, tek hedefe gidelim, tek noktada gidelim. Bizim gayemiz bu. Biz Tersaneler bölgesinde  geçici yükleme-boşaltma limanına asla ve asla karşı değiliz. Ama bizde yürüyen bütün izinleri alınmış bir proje var.  Bunu yapmakla hem kendi işinize taş koyuyorsunuz, hem de bizim işimize taş koymaya çalışıyorlar. Biz asla bu sevdadan vazgeçmedik. Ereğli’deki kavga’nın da olduğu yerde huzur olmaz. Huzurun olmadığı yerde de yatırımcı da gelmez.

TSO olarak , Alaplı’d ki sanayicimizle ne siyasetçimiz ile kavga ederiz,. Biz işimizi barışçıl yollarla çözmeye taraftarıyız. Aklın yolu birdir. konu Alaplı meselesi ise herkes egolarından vazgeçmeli. TSO Başkanı olarak  yapmam gereken yatırımcıyı Alaplı’ya çekerek iş istihdamı alanları oluşturarak burada ki işsizliği azaltmak. Bunun için siyasetçiden destek almamız gerekiyorsa giderim önlerine düğmemi ilikler desteğimi isterim.Gerek buradaki Belediye Başkanından destek isterim.Alaplı ile ilgili yatırımlarda elini sıkamayacağımız hiç kimse olmaz. Hiç kimse ile dargın olmayız.

Alaplı’da yerli girişimci tesisleşme gereği duymuyor. Bu bireysel ve ortak girişimcilik ruhunun olmamasından mı kaynaklanıyor. ?

Bir elin nesi iki elin sesi var misali bölgemiz küçük olduğundan yıllardır  (Gözlemlediğim şahsi görüşüm)  Aile şirketleri  babadan oğula olduğundan ortak bir yapılaşma oluşmamış. Aslında birlikte ortak iş yapılacak o kadar işler var ki  nedense bu ortaklık kültürü bizim bölgemizde oluşturulamadı.Türkiye’de ekonominin yapısı değişti. Belki de TSO olarak bizim eksiğimizde olabilir.Hakikaten bununla ilgili de bir çalışma yapmayı düşünüyorum.OSB alanımız mevcut dışarıdan insanlar geleceğine mevcut insanları bu kültüre alıştırıp burada yatırım yapmalarını sağlamak. İnşallah bu sorunu da çözeriz diye düşünüyorum.

Alaplı Batı Karadeniz’in önemli fındık üretim bölgesi. Bölgenizde mamül üretiminde yerli girişimci neden yer alamıyor ?

Türkiye’nin %3 hatta % 4’lük bölümünü Alaplı karşılıyor.Türkiye’de dünya fındık üretimini % 85’ni Türkiye karşılıyor.Dünya,nın % 2 oranında ki fındık ihtiyacı talebi Alaplı karşılıyor.Bu bizim için güzel bir tanıtım ve güzel bir üretim özellikle bu sene de fındık’ın tavanlara vurduğu ceplerinin para dolduğu bir dönem yaşıyoruz,İnşallah bu şekilde devam eder.Yerel yatırımcı neden Fabrika kurmuyor ?, neden imalat yapmıyor ? Onu bende bu zamana kadar düşündüm ama…Şimdi Alaplı’da yerli yabancı ayrımı yapmıyoruz. Ama fabrika sahipleri, fındık mamul üretimini yapan firmalar Ordu ve Giresun’dan gelmişler.  Yatırım yapanın her zaman başımızın üzerinde yeri var.Bu firmalara fındık temini yapanlar çoğu da Alaplı’nın yerlisi.  Az önce dediğimiz gibi iş kollektifliğe geliyor. Bugün fındık fabrikasını kurar kazandıkça büyüterek gidersiniz, sonuçta bu fındık her yıl İlçe de olan bir ürün sonuçta arz ve talep mevcut,İnsanlar Düzce,Adapazarı,Ordu,Giresun gibi ilçelerden geliyorlar bu ürünler dışarı da değil burada işlensin, 3 fabrika değil de 13 fabrika olsun.

S.Rota  Haber aracılığıyla son mesajınız nedir ?

Öncelikle size çok teşekkür ediyorum. Alaplı’nın sorunlarını kamuoyu ile paylaşma ve  çözüm noktasında bundan sonra  yapacağımız  röpörtajlarımızda ise daha kaç tane fabrika kurulacak diye  bir sohbetimizin olmasını diliyorum. Böyle bir imkanı verdiğiniz içinde  tekrar çok teşekkür ediyorum.

Yorum Ekle