Demokratik parlamenter sistemden Başkanlık sistemine geçişin saha çalışmaları ve 16 Nisan’daki referandum oylamasının yoğunluğundan doğanın baharla başlayan dirilişini hissedemeden 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını da kutladık.
Nisan yağmurları ve soğuk bulutların arasından güneşin sıcaklığını ararken referandum sonuçlarının yürekten sevinci yerine, “Galip sayılır bu yolda mağlup” köylerdeki, seçmenlerin desteğiyle, ”Züğürt tesellisi” cinsinden kazananların göstermelik showları ve burukluklarıyla günleri arşınladık.
Referandum sonuçları Zonguldak gerçeğini ortaya koydu. Nüfusun %71.9’unun şehirde yaşadığı bölgemizde seçmen AK Parti iktidarının Zonguldak siyasetine set kurarken kırsal kesimdeki seçmenlerin yoğun desteği cankurtaran simidi gibi oldu. Referandum oylamasına kadar Ereğli ve köylerinde CHP ve AK Parti yoğun çalışma yaptı ama MHP birkaç demecin dışında sahada yeralmadı. Genel Merkez yönetiminin AK Parti ile birlikte aynı kulvarda yer alması tabanda ciddi rahatsızlık ve gruplaşmalar nedeniyle referandum sandıklarına da yeterince yansımadı. Yapılması planlanan ilçe kongresi de bu ayın sonuna ertelendi. MHP ilçe kongresinde oluşacak yeni yönetim gelecekteki MHP politikalarının da takipcisi olacak.
Ereğli’de referandum sonucunu şehir merkezi ve köyler açısından değerlendirmek gerekir. Nisan başında Belediye Meclisinde ihtisas Komisyonları seçiminde yaşananlardan sonra referandum sonuçları birbiriyle bağlantılı. CHP’den ithal edilen Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ve ekibi referandumda sınıfta kaldı. Parti içi çekişmeler ve mahallelere yapılan hizmetler oy kaybettirdi. İlçe Başkanını köylerin desteği kurtarmış gibi görünse de faturası Uysal ve Çakır’a çıkarılır. Seçmene müjde ve vaat siyasetiyle referandumdan çıkan Milletvekilleri de bundan nasibini alır. “Görülen o ki, belediyenin çeşitli yardımları oy sandığına yansımamış.” dersek yanılmış olur muyuz ?Yorum sizlerin..!
Referandumun etkileri geçmeden TSO Başkanı Yaşar Tetiker’in Turizm Fakültesi ve siyasetçileri duyarsızlık ve iş yapıyormuş gibi görüntü verdikleri şeklinde göndermelerde bulunması dikkati çekti. TSO’nun Genel Kurulu yaklaştıkça ilçe ekonomisine yön verenlerin sesleri daha da çıkacağa benziyor.
Duayen gazeteci ve köşe yazarımız Cahit Akman ağabeyimin referandum oylamasını değerlendiren haberini manşetimizden okurlarımıza sunuyoruz. Bölgemiz uzun yıllar görev yapan Akman, 7 Haziran ve 1 Kasım genel seçimleri ile referandum arasındaki oy dalgalanmaları siyaset gerçeğini yansıtıyor.
Referandum oylaması sonrasındaki gelişmeleri ileriye bırakalım. Yazımı tamamlarken Dağlıca köyünden gelen haber yüreğimizi dağladı. Köyde vefat eden bir kişinin cenazesine katılmak için midibüs ile İstanbul’dan gelen yakınları gözyaşlarıyla dönerken araç uçuruma yuvarlandı. Yakınlarının kaza yaptığını öğrenen ve kaza yerine patpat ile gelenlerde kaza yaptı. Heri ki kazada10 kişi can verirken 18 kişi de yaralandı. Üst üste yaşanan facia nedeniyle Kaymakamlıkca 23 Nisan kutlamalarında ödül töreni dışındaki etkinlikler iptal edildi. Kazada yaşamını yitirenlere tanrıdan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı, yaralılara şifa dilerim. Çocukluğumuz, öğrencilik yıllarımızdan buyana yaşamımın bir 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı daha yüreğimizle kutladık. Ama kazanın etkisiyle de buruklaştık.Yeni sayımızı paylaşmak dileğimle saygı ve teşekkürler…