Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası’nda seçim takvimi yaklaşırken, kentte beklenen seçim hareketliliği henüz tam anlamıyla hissedilmiyor.
Oysa TSO seçimleri, yalnızca bir başkanlık seçimi değil. Ereğli’nin ticaretini, sanayisini, yatırım ortamını ve iş dünyasının geleceğini doğrudan ilgilendiren önemli bir süreçten söz ediyoruz. Bir tarafta mevcut Başkan Arslan Keleş ve ekibi var. Son dönemde çeşitli ziyaretler ve temaslarla sahada olduklarını görüyoruz. İş dünyasının farklı kesimleriyle gerçekleştirilen görüşmeler kamuoyuna da yansıyor.
Diğer tarafta ise Yüksel Balcı ve ekibi bulunuyor. Balcı cephesinde de seçim bürosu açık. Ancak şu aşamada kamuoyuna yansıyan çalışmalar, ziyaretler, projeler ve seçim stratejisi konusunda daha sınırlı bir görüntü var.
İşte tam da burada insanın aklına bazı sorular geliyor.
Seçim yaklaşıyor ama neden bu kadar sessiz?
Hangi ekip hangi projeyi hazırlıyor?
Ereğli ekonomisi için nasıl bir yol haritası düşünülüyor?
Sanayicinin, esnafın, tüccarın ve oda üyelerinin sorunlarına ilişkin ne gibi somut öneriler var?
Yeni yatırımcıların Ereğli’ye gelmesi için ne yapılacak?
Odanın üyelerine sağlayacağı katkı nasıl artırılacak?
Ve belki de en önemlisi…
TSO seçimleri sadece “kim başkan olacak?” yarışına mı dönüşecek, yoksa “Ereğli ekonomisi nasıl büyüyecek?” sorusuna da cevap verecek mi? Çünkü oda üyeleri artık yalnızca isimleri değil, projeleri ve vizyonu görmek istiyor. Seçim bürolarının kapıları açık olabilir. Ancak kamuoyunun asıl merak ettiği, o kapıların ardında ne konuşulduğu. Elbette seçim çalışmalarının büyük bölümünün henüz kamuoyuna açıklanmamış olması mümkün. Ekipler kendi stratejileri doğrultusunda sessiz ilerlemeyi tercih ediyor olabilir. Bu da bir seçim yöntemidir. Ama sessizlik uzadıkça merak da büyür.
Çünkü seçim günü sandıkta oy kullanılacak; fakat o güne kadar üyelerin kararını şekillendirecek olan şey, adayların ortaya koyduğu fikirler ve projeler olacak. Dolayısıyla artık biraz daha hareket, biraz daha açıklama, biraz daha proje görmek fena olmaz.
Kim kazanır?
Bunu bugün söylemek mümkün değil. Ama şimdiden söylenebilecek bir şey var: Ereğli, başkan adaylarından yalnızca seçim kazanma iddiası değil, Ereğli’yi büyütme iddiası bekliyor. Sessizlik bazen stratejidir. Bazen de henüz söylenecek sözün hazırlığıdır. Hangisi olduğunu ise önümüzdeki günlerde göreceğiz. Şimdilik top adaylarda.