Yüksek Seçim Kurulunca (YSK), Anayasa değişikliğinin 16 Nisan'da halkoyuna sunulmasına ilişkin hazırlanan seçim takvimine göre, süreç başladı.
Türkiye'de seçmenler, anayasal düzenlemelere ilişkin yedinci kez yapılacak halk oylamasında sandık başına gidecek.
Önümüzdeki referandumda oylar Evet çıkarsa ne olur? Hayır çıkarsa ne olur? Soruları bu arada kafaları karıştırmaya devam ediyor.
Yeni Anayasanın oylanacağı referanduma geri sayım sürerken, vatandaşlar referandum ile ilgili görüşlerini sokakta ve sosyal medya üzerinde yorumlamakta.
Vatandaşların bazıları, Türkiye’nin refaha ulaşması, istikrar, darbelerin yaşanmaması ve güçlü bir ülke için “Evet” diyeceklerini belirtip, Başkanlık sistemininTürkiye’yi geriye değil, ileriye götüreceğini, Türkiye’nin iyi günler göreceğini Türkiye için iyi olacağını düşünüyorum” ifadelerine yer verirken, bazı vatandaşlarda "Referanduma hayır diyorum. Çünkü; Cumhuriyet değerlerinin zarar göreceğini ve bütün yetkilerin tek elde bulundurulmasından dolayı, ülkenin yararına değil diyerek düşüncelerini ifade etmekte. Bazıları ise, parlamentoda görüşülen 18 maddenin içeriğini halkın net bir şekilde okumadan, bir takım önyargılı kararlar vermeye başladığını ileri sürmekte. İnsanların “evetçiler' ve 'hayırcılar' olarak ötekileştirildiklerini söyleyenler de oldukça fazla.
Bu yorumlar, özellikle sosyal medya üzerinde artarak devam edecek gibi. Dün bir şeye evet diyenler bugün hayır diyor. Hayır diyenler de evet diyor. Sadece bu iki kelime üzerine tüm dünyamızı kurarsak yanlış yaparız diye düşünüyorum. Herkes karşıya değil. Evinin önüne bakmalı. Karşıya bakarken evinin önünü kimse görmüyor. Asıl herkes kendine dönüp baksa iş çözülecek ve her şey biraz daha kolay olacak. Kendi yönetim ve idare biçimimizi kendimiz belirlerken etrafımızı da kırıp dökmeyelim. Kimse kimseyi ötekileştirmesin. Biri “evet” dedi, yanımdaki de “hayır” dediyse onu hakir görmekte neyin nesi…?
Dilerseniz geride bıraktığımız 7 Haziran seçimlerini bir hatırlayalım. Biliyorsunuz ki! 7 Haziran seçimlerinin sonuçları beğenilmedi! Bu nedenle de 1 Kasım’da seçim yenilendi. Sonuçlar değişti.
Türkiye’deki referandum atmosferinin 7 Haziran öncesi mi, 1 Kasım öncesi mi? Hangisine benzediği belirli olacak. 7 Haziran atmosferi daha fazla öne çıkarsa“hayır” çıkma ihtimalinin daha yüksek; 1 Kasım öncesi atmosfere benzer olursa referandum gününe kadar “evet” çıkma ihtimalinin daha yüksek olacak.
* * * **
CHP Saflarını sıklaştırdı,CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, geçtiğimiz gün, Önceki dönem Belediye Başkanı Halil Posbıyık, eşi Neriman Posbıyık,CHP İlçe Başkanı Şerif Sertan Ocakcı, Önceki dönemlerde CHP Ereğli İlçe Teşkilatında görev yapmış eski ilçe başkanları, Belediye Meclis üyeleri ve Kadın Kolları Başkanı ve yönetiminde katıldığı kahvaltılı bir basın toplantısında gazetecilerle buluştu.
Referandumun, siyasi parti adaylarının yarıştığı bir seçim olmadığını ifade edenDemirtaş, referandum ile kişiye özel anayasa yapıldığını ve bir diktatör yaratılmak istendiğini söyleyerek biz diktatörlük rüyası olan her kimse ona“Hayır” diyoruz dedi. Önceki Dönem Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ise, Ülkemizi, Cumhuriyetimizi tek bir kişiye asla teslim etmeyeceklerini bu seçimin asla bir telafisi olmayacağını, çalışmalarının her geçen gün hızlanacağını vatandaşlarla buluşarak ülkenin geleceği için bilgilendireceklerini ifade etti.
AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu ise geçtiğimiz hafta sonu, "Kaptaş Bölgesi"nde vatandaşlar ile bir araya geldi ve teşkilatlarımızla, belediye başkanlarımızla, il genel meclis üyelerimizle gençlik kollarımızla sahalardayız. Eleştirilerin aksine referandum oylamasında bu anayasa değişikliğinde rejimle herhangi bir sıkıntı yok. Rejim kalıyor, rejimin adı Cumhuriyet onda bir problem yok, sadece yönetim sistemi değişiyor.”dedi. CHP Zonguldak bölgesinde gezerek anayasa değişikliğine ilişkin kaygıları vatandaşlara aktaracağını , ‘hayır’denilmesi gerektiğine ikna etmek için sahalara ineceğini söylerken, Ak Parti ise her zaman sahalarda olduğunu kamuoyu ile paylaşırken, Ereğli ayağında en pasif kalan kanat ise MHP gibi görünüyor.
Ayrıca, siyasilerin çalışma alanlarında sahanın yanı sıra sosyal medya üzerinden de yoğun bir kampanya yürütülüyor.
Birliğe sunulacak katkı en güzel katkıdır bazen hayır bazen de evet ama sonuç birlik olmak….